کلینیک تپش: مرکز درمان واریس، زخم دیابتی، زخم پا و سکته قلبی

خدمات تخصصی نوبت دهی مطب دکتر، آنژیوگرافی، درمان آمبولی و ارزیابی سلامت روان (افسردگی و اضطراب).

بهترین پزشک واریس ساری

مقالات تخصصی کلینیک تپش

طبقه‌بندی CEAP چیست؟

طبقه‌بندی CEAP چیست؟
2026/07/02

# طبقه‌بندی CEAP در واریس چیست؟

 

## 🟥 ① طبقه‌بندی CEAP چیست؟

 

طبقه‌بندی **CEAP** استاندارد جهانی برای توصیف و درجه‌بندی بیماری‌های وریدی مزمن و واریس است. این سیستم توسط انجمن‌های معتبر عروق جهان طراحی شده و امروزه در تشخیص، انتخاب روش درمان و پیگیری بیماران استفاده می‌شود.

 

کلمه **CEAP** از چهار بخش تشکیل شده است:

 

- **C (Clinical):** وضعیت ظاهری و علائم بیمار

- **E (Etiology):** علت بیماری

- **A (Anatomy):** محل درگیری سیاهرگ‌ها

- **P (Pathophysiology):** نوع اختلال جریان خون

 

در عمل، بیشتر بیماران با بخش **C** یا همان طبقه‌بندی بالینی آشنا هستند.

 

---

 

## 🟦 ② طبقه‌بندی بالینی CEAP (C0 تا C6)

 

### C0

هیچ علامت قابل مشاهده‌ای از بیماری وریدی وجود ندارد، اما ممکن است بیمار علائمی مانند سنگینی یا درد پا داشته باشد.

 

### C1

رگ‌های عنکبوتی (Spider Veins) یا رگ‌های شبکه‌ای (Reticular Veins) دیده می‌شوند.

 

### C2

واریس‌های برجسته و قابل لمس ایجاد شده‌اند.

 

این مرحله شایع‌ترین زمانی است که بیماران برای درمان مراجعه می‌کنند.

 

### C3

علاوه بر واریس، ورم (ادم) پا نیز ایجاد شده است.

 

### C4

تغییرات پوستی ناشی از نارسایی وریدی دیده می‌شود، مانند:

 

- تغییر رنگ قهوه‌ای پوست

- اگزمای وریدی

- سفت شدن پوست

- سفید شدن نواحی از پوست (Atrophie blanche)

 

### C5

زخم وریدی قبلاً ایجاد شده اما اکنون بهبود یافته است.

 

### C6

زخم وریدی فعال وجود دارد و نیاز به درمان تخصصی دارد.

 

---

 

## 🟨 ③ چرا طبقه‌بندی CEAP اهمیت دارد؟

 

این طبقه‌بندی به پزشک کمک می‌کند:

 

- شدت بیماری را مشخص کند.

- بهترین روش درمان را انتخاب کند.

- روند پیشرفت بیماری را پیگیری کند.

- نتایج درمان را با سایر بیماران مقایسه کند.

- پزشکان در سراسر دنیا با یک زبان مشترک درباره بیماری صحبت کنند.

 

---

 

## 🟩 ④ آیا هرچه عدد CEAP بالاتر باشد بیماری شدیدتر است؟

 

بله.

 

به طور کلی:

 

- **C1 و C2** مراحل اولیه بیماری هستند.

- **C3 و C4** نشان‌دهنده پیشرفت بیماری هستند.

- **C5 و C6** مراحل پیشرفته همراه با زخم وریدی محسوب می‌شوند.

 

البته حتی در مراحل اولیه نیز ممکن است بیمار علائم آزاردهنده‌ای داشته باشد و نیاز به درمان پیدا کند.

 

---

 

## 🟪 ⑤ آیا CEAP روش درمان را مشخص می‌کند؟

 

خیر.

 

CEAP شدت بیماری را نشان می‌دهد، اما انتخاب درمان فقط بر اساس این طبقه‌بندی نیست.

 

پزشک علاوه بر CEAP موارد زیر را نیز بررسی می‌کند:

 

- سونوگرافی داپلر

- محل رفلاکس وریدی

- شدت علائم

- سن و شرایط عمومی بیمار

- انتظارات بیمار از درمان

 

---

 

## ⬜ ⑥ آیا طبقه‌بندی CEAP در طول زمان تغییر می‌کند؟

 

بله.

 

اگر بیماری پیشرفت کند یا پس از درمان وضعیت بیمار بهتر شود، طبقه‌بندی CEAP نیز ممکن است تغییر کند. به همین دلیل پزشکان در مراجعات بعدی دوباره وضعیت بیمار را ارزیابی می‌کنند.

 

---

 

## 🟧 ⑦ باورهای نادرست درباره CEAP

 

❌ هر فردی که واریس دارد در مرحله C6 است.

 

❌ اگر CEAP پایین باشد، نیازی به درمان نیست.

 

❌ فقط ظاهر پا در CEAP اهمیت دارد.

 

❌ طبقه‌بندی CEAP جایگزین سونوگرافی داپلر است.

 

❌ همه بیماران با یک درجه CEAP درمان یکسانی دارند.

 

---

 

## 🟢 ⑧ خلاصه مقاله در ۳۰ ثانیه

 

✔️ CEAP استاندارد جهانی طبقه‌بندی واریس و بیماری‌های وریدی است.

 

✔️ بخش C از C0 تا C6 شدت ظاهری بیماری را نشان می‌دهد.

 

✔️ C2 یعنی واریس برجسته، C3 یعنی ورم، C4 تغییرات پوستی و C6 زخم فعال وریدی.

 

✔️ انتخاب درمان علاوه بر CEAP به سونوگرافی داپلر و شرایط بیمار نیز بستگی دارد.

 

✔️ CEAP به پزشک کمک می‌کند شدت بیماری را دقیق ارزیابی و بهترین درمان را انتخاب کند.

 

---

 

## 👨‍⚕️ ⑨ نظر متخصص تپش

 

طبقه‌بندی CEAP تنها یک شماره نیست؛ بلکه زبان مشترک متخصصان عروق در سراسر جهان برای توصیف شدت بیماری است. با این حال، تصمیم نهایی برای درمان همیشه بر اساس ترکیب **معاینه بالینی، سونوگرافی داپلر و شرایط هر بیمار** گرفته می‌شود. به همین دلیل ممکن است دو بیمار با درجه CEAP مشابه، درمان‌های متفاوتی دریافت کنند.

 

---

 

## 📚 منابع علمی

 

- Society for Vascular Surgery (SVS)

- American Venous Forum (AVF)

- European Society for Vascular Surgery (ESVS)

- International Union of Phlebology (UIP)

- National Institute for Health and Care Excellence (NICE)

```